Πέμπτη, 10 Ιανουαρίου 2013

2 0 1 3 . . .Τα τρία «Τ» της επιτυχίας:
Ταλέντο- Τόλμη- Τύχη*

Αυτό έγραφε φέτος η αφιέρωση στο ημερολόγιο του 2013. Αυτή και η ευχή μου για το νέο έτος: να βρούμε την ισορροπία και να έχουμε τα τρία «τ» της επιτυχίας. Τα τρία «τ» αλλά και τα δύο φωνήεντα, το «υ» και το «α» υγεία και αγάπη. Γιατί αν λείπουν τα δύο τελευταία, δεν κάνουμε τίποτα.

......


Έφυγε το δύσκολο 2012.
Έστω και συμβολικά ξεκινάει ένας καινούργιος κύκλος και έχω αποφασίσει να τον ξεκινήσω πολύ δυναμικά για να ξορκίσω ό, τι άσχημο προξένησε ο προηγούμενος. Αισθάνομαι ότι το '12 με μεγάλωσε κάπως απότομα, αλλά αν στον απολογισμό υπερτερεί η αγάπη, τότε πάντα η ζυγαριά γέρνει προς το μέρος μας. 

.......


Τις προάλλες διάβασα τα παρακάτω. Μου φάνηκαν όμορφες σκέψεις για τη νέα χρονιά και θα ήθελα να τις θυμάμαι:

-Βρείτε το χρόνο για περισυλλογή.

-Να περπατάτε 10-30 λεπτά την ημέρα και καθώς περπατάτε να χαμογελάτε.

-Όσο καλή ή κακή να είναι μια κατάσταση, θα αλλάξει.

-Ανεξάρτητα με το πώς αισθάνεστε σηκωθείτε, ντυθείτε και παρουσιαστείτε.

-Να παίζετε περισσότερα παιχνίδια.

-Να διαβάζετε περισσότερα βιβλία.

-Να μαθαίνετε συνεχώς. 

.....Χτες στο μάθημα ρώτησα τους μαθητές μου ποιος είναι ο στόχος τους για τη νέα χρονιά. Ξεχώρισα μερικές. Μια μαθήτρια γύρω στα 50 μου είπε «Να μάθω να λέω όχι». Μια άλλη γύρω στα 30 είπε «λιγότερο άγχος», κάποια άλλη «μια δουλειά», ένας μαθητής που εγχειρίστηκε στο πόδι πρόσφατα είπε «να ξαναπαίξω ποδόσφαιρο». Άλλοι στόχοι πιο γενικοί, άλλοι πιο προσπελάσιμοι και απτοί, ακούστηκαν πολλά που με έκαναν να σκεφτώ πολύ. Στο τέλος δεν απέφυγα την ερώτηση, μια μαθήτρια φώναξε «Εσύ Μαρία, τι θέλεις να κάνεις το 2013;» Κοντοστάθηκα για μια στιγμή, όχι πως δεν είχα πράγματα στο μυαλό μου-τα θέλω της νέας χρονιάς τα είχα ήδη καταγράψει σε ένα μικρό χαρτάκι- αλλά, να, πώς να το πω, δεν ήξερα τι να πρωτοπώ. Είπα κάτι γενικό και πεζό, όπως «να τελειώσω το διδακτορικό», που είναι μεν ένας βασικός στόχος, αλλά όχι ο μοναδικός και σίγουρα όχι ο πιο ουσιαστικός.

Γυρνώντας στο σπίτι αργά το βράδυ, πρώτη μέρα της επιστροφής, ακόμη σκεφτόμουν τον ένα και κύριο στόχο της νέας χρονιάς, αν έπρεπε όλα τα θέλω να συμπυκνωθούν σε ένα, ποιο θα ήταν αυτό. Αν όλα έπρεπε να γίνουν έναν, νομίζω ο στόχος θα ήταν ο ίδιος που είναι πάντα: κάθε χρονιά να είναι γεμάτη, να με πάει ένα βήμα παραπέρα, να εξελίσσομαι, να διευρύνομαι, να φτάνω «εκεί που δεν μπορώ», να γίνομαι καλύτερος άνθρωπος, να μαθαίνω, να με μαθαίνω. 

.....


(Άνοιξα τη βαλίτσα, έβγαλα από μέσα τα δώρα των φετινών Χριστουγέννων και τα ακούμπησα προσεκτικά στο τραπέζι. Τα κοίταζα για κάμποση ώρα, σαν αντίδοτο στη μελαγχολία της επιστροφής. Ό, τι και να επιθυμούμε για τη νέα χρονιά, ό, τι και να θέλουμε να πετύχουμε, να γίνουμε, να κάνουμε, αποκτά ουσία μόνο όταν μοιραζόμαστε της στιγμές της ζωής μας με αυτούς που αγαπάμε. Όταν έχουμε δίπλα μας ανθρώπους που αγαπάμε και μας αγαπούν.)  

*Οδυσσέας Ελύτης

Μαρία
10.01.2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: